Thema's

Aanbod bij dit thema

Do
10
jul '25
Lees verder

Coaching met paarden

Kun je wat ondersteuning gebruiken bij het omgaan met werkdruk, klassenmanagement, timemanagement of andere werkgerelateerde hindernissen? En lijkt het je zinvol om eens iets anders te proberen? Meld je dan aan voor een sessie!
Wo
17
sep '25
Lees verder

Actief aan de slag met groepsdynamica - start 2025/2026

Groepsdynamica gaat over leerlingen die in de klas hun positie proberen te bepalen in verhouding tot de ander. Als docent heb je een belangrijke rol (én uitdaging) in het begeleiden van dit groepsproces. Het doel: een situatie creëren waarin iedere leerling zich veilig voelt én optimaal tot leren komt. 

Do
18
sep '25
Lees verder

Kick-off Academiejaar 25-26: Jitske Kramer & TRICKY TIJDEN

Tijdens de keynote “Tricky Tijden – Grote Veranderingen” neemt Jitske Kramer je mee door het niemandsland van verandering. Gebaseerd op haar bestseller Tricky Tijden onthult ze de verborgen dynamiek van transformatie. Je leert over de drie fases van verandering, over omgaan met onzekerheid, machtsverschuivingen en de rol van ‘tricksters’ in organisaties. Met inzichten uit de antropologie krijg je taal en richting om te navigeren in deze verwarrende tijden.

Do
18
sep '25
Lees verder

Leernetwerk Tricky Tijden – Omgaan met de Onvoorspelbare Wereld (start 2025/2026)

Bereid je voor op de uitdagingen van een steeds complexere en onvoorspelbare wereld en versterk de mentale weerbaarheid en veerkracht van je leerlingen! 

In dit leernetwerk duiken we in de wereld van Tricky Tijden en ontdekken we hoe je deze thema's kunt integreren in je dagelijkse onderwijspraktijk. 

Di
30
sep '25
Lees verder

Slim schrijven met AI: ontdek de kracht van jouw persoonlijke schrijfassistent

Je hebt een mooi stuk geschreven, maar je woorden lijken verloren te gaan in het digitale lawaai. Hoe zorg je ervoor dat je boodschap aankomt bij de snelle, ongeduldige lezer van vandaag? En hoe kan AI je daarbij helpen?

Do
2
okt '25
Lees verder

Hoera! Ik werk en heb een gezin - start 2025/2026

In het onderwijs werk je in een omgeving waar veranderingen, vaak diepgaand van aard, elkaar in hoog tempo opvolgen. Een omgeving waar dynamiek en ontwikkelingen grilliger en onvoorspelbaarder zijn geworden. Alles sneller, beter, scherper en steeds vaker 'anders' moet. Wanneer de thuissituatie, door gezinsuitbreiding, ook verandert is het noodzakelijk om goed voor jezelf te (blijven) zorgen. 

Ma
6
okt '25
Lees verder

Breinvriendelijke presentaties: Presentaties met impact die blijven plakken

Iedereen die lesgeeft of een presentatie geeft weet: op een verhaal met saaie sheets zit niemand te wachten. In de masterclass breinvriendelijke presentaties leer je hoe je in het brein van je leerlingen of collega’s kruipt en, nog veel belangrijker – hoe je hun  brein activeert. 

Di
7
okt '25
Lees verder

Verdiepende mentorcursus - start 2025/2026

Al enige jaren ervaring als mentor, maar je vraagt je af hoe je je mentor-leerlingen effectiever kunt begeleiden naar volwassenheid. Hoe houd je het gesprek gaande met zowel leerlingen als hun ouders? En hoe moedig je zelfreflectie bij leerlingen aan? Deze verdiepende mentorcursus helpt je!

Do
9
okt '25
Lees verder

Workshop: De Kracht van AI in het Onderwijs voor docenten

Het is vrijdagmiddag. Je hebt net een drukke lesweek achter de rug en je opent je laptop om materiaal te maken voor volgende week. Je zoekt naar inspirerende opdrachten, actuele bronnen en manieren om je lessen net wat interactiever te maken. Maar na een uur zoeken en knutselen heb je nog steeds het gevoel dat het efficiënter en creatiever kan. Wat als AI je hierbij zou kunnen ondersteunen – zonder dat het je meer tijd kost?

 

Vr
10
okt '25
Lees verder

Masterclass Visual storytelling - verdieping (2-daagse)

De volgende stap in jouw visuele avontuur!

 

Heb je deel 1, 2 en 3 al gedaan en wil je nu écht knallen met je teken-skills? Deze masterclass is voor jou. Twee dagen waarin je niet alleen beter gaat tekenen, maar ook slimmer, krachtiger en met nog meer gevoel voor wat beelden écht betekenen.

 

 

 

Ma
13
okt '25
Lees verder

Herstelgericht werken vanuit een Veilige Basis

Pesten, intimidatie via social media, schelden, uitsluiten, vechten…elke school heeft te maken met kleine en grote conflicten.  Wil je leren hoe je op een constructieve en verbindende manier om kunt gaan met conflicten? Kom dan naar de workshop Herstelgericht Werken.

Wo
15
okt '25
Lees verder

Leernetwerk Hoogbegaafdheid (start 2025/2026)

Doe mee met het Leernetwerk Hoogbegaafdheid: samen leren, delen en ontwikkelen!

Stel je voor: een leerling in je klas die zich terugtrekt, weinig motivatie toont en onderpresteert. Je zou niet meteen denken aan hoogbegaafdheid, toch? Toch kan het zijn dat deze leerling hoogbegaafd is, maar niet herkend wordt omdat hij of zij zich verveelt of niet wordt uitgedaagd. In het Leernetwerk Hoogbegaafdheid leer je deze signalen te herkennen en krijg je handvatten om deze leerlingen beter te begeleiden.

Wo
15
okt '25
Lees verder

Mini-traject Toetsanalyse start 2025/2026

Je kent het wel: je neemt een toets af, krijgt de uitslag binnen, maar je vraagt je af wat deze resultaten nou echt zeggen. Dat kan anders! Deze workshop is ontworpen om docenten zoals jij te helpen bij het analyseren en interpreteren van toetsresultaten. Zo kun je leren om effectieve evaluatiestrategieën toe te passen. 

Ma
27
okt '25
Lees verder

Hoogbegaafdheid in de klas - start 2025/2026

Iedereen heeft leerlingen in de klas die je voor een raadsel stellen: ze zijn ongemotiveerd, lijken niet te willen werken en hun resultaten blijven achter. Het zou zo maar kunnen dat je hoogbegaafde leerlingen voor je hebt. In elke klas zit er wel één, en zeker niet alleen op het vwo! Juist op het vmbo en havo zitten ze gewoon in de klas, en worden ze niet gezien. Hoe ga je ze wél zien, en belangrijker nog: hoe geef je ze de kans om met hun specifieke ondersteuningsbehoeften in jouw klas te floreren?

Ma
3
nov '25
Lees verder

Boekenclub HOA - start 2025/2026

Verruim je blik met de HOA boekenclub.

 

Ben jij een lezer en zoek je andere enthousiaste lezers om met elkaar over boeken te spreken? Kom bij de HOA boekenclub! 

Ma
3
nov '25
Lees verder

Storytelling als werkvorm: Inspiratiesessie

Wie was jouw meest gedenkwaardige leraar? Waarschijnlijk degene die de mooiste verhalen vertelde en niet degene die de beste PowerPoints maakte... Door verhalen worden we betoverd en houden we onze aandacht vast. Tijdens deze workshop leer je het verhaal beter te benutten! 

Di
4
nov '25
Lees verder

Omgaan met lastig en grensoverschrijdend gedrag - start 2025 / 2026

Helaas: grensoverschrijdend gedrag hoort er soms bij in ons werk. Denk hierbij aan een intimiderende ouder, een woedende leerling of een kleinerende collega. Hoe moet je hiermee omgaan? Deze training helpt je vooruit. 

Do
6
nov '25
Lees verder

Activerende didactiek: betrokken leerlingen en levendige lessen - start 2025/2026

Ken je dat? Ondanks dat je probeert je klas te activeren, heb je vaak het gevoel dat je harder werkt dan je leerlingen... Dat is niet de bedoeling! Wil jij weten hoe je jouw klas hard aan de slag kunt krijgen? Tijdens deze cursus leer je de principes van activerende didactiek én krijg je een set nieuwe werkvormen om meteen in je lessen toe te passen. 

Do
13
nov '25
Lees verder

Meidenvenijn - start 2025/2026

Heel raar: je voelt dat er iets gaande is tussen de meisjes in je klas, maar het lukt je niet om erachter te komen wat precies. Het lijkt wel alsof er een verborgen vorm van pesten speelt... Met deze cursus leer je hoe je pestgedrag onder meisjes op een constructieve en effectieve manier kunt aanpakken! 

Do
13
nov '25
Lees verder

Workshop: De Kracht van AI in het Onderwijs voor OOP

Het is halverwege de ochtend en de school draait op volle toeren. Leerlingen melden zich ziek, ouders bellen met vragen, pakketjes worden bezorgd en ondertussen probeer je ook nog de bezoekersregistratie bij te houden en een lokaal te regelen voor een vergadering die net is verplaatst. Alles komt tegelijk. Je denkt: ‘Hoe houd ik het overzicht?’ Wat als AI je zou kunnen helpen om sneller te schakelen, informatie te ordenen en rust te creëren in de drukte?

Vr
14
nov '25
Lees verder

Opfrisdag Visual Storytelling deel 1 en 2

Heb je deel 1 of deel 2 al gevolgd en merk je dat je af en toe toch even vastloopt? Of wil je gewoon weer lekker warm draaien met Visual Storytelling? Dan is deze opfrisdag perfect voor jou!

 

We halen samen de belangrijkste skills weer omhoog, zorgen dat je hand met de stift weer soepel over het papier gaat en geven je een boost in je vertrouwen om beelden snel en krachtig in te zetten.

Di
18
nov '25
Lees verder

Verdieping 'Geef me de 5 bij Autisme': Eigen 'ik' en VIAA - start 2025/2026

Verdiep je in de kracht van het ‘Eigen ik’ en leer gedrag écht begrijpen met Video Interactie Analyse.

Na het volgen van de basiscursus Geef me de 5 bij autisme merk je misschien dat je nog niet bent uitgekeken. Er zijn nog zoveel vragen, zoveel situaties waarin je nét dat beetje extra inzicht mist. Deze verdiepingsdag helpt je om verder te kijken en preciezer te handelen.

Di
25
nov '25
Lees verder

Social media, eenzaamheid en depressie - speciaal voor (zorg)ondersteuners

Uit onderzoek blijkt dat het aantal jongeren met depressieve klachten de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Ook deze kwetsbare jongeren zitten graag online en delen lief en leed op de socials. Ze vinden er herkenning, troost en steun, maar kunnen ook verstrikt raken in sombere gedachten. Wat kan jij daar als ondersteuner mee?

Wo
3
dec '25
Lees verder

Geef me de 5 bij autisme - start 2025/2026

Tijdens de vierdaagse cursus ‘Geef me de 5 bij autisme’ wordt gewerkt aan leerlingen met autisme
beter begrijpen, aanpak richten op een positieve relatie, voorkomen van ongewenst gedrag en groei
naar zelfstandigheid. Je krijgt meer beeld dankzij wetenschappelijke onderbouwing en een praktische
aanpak die je direct kan toepassen in de klas of in gesprekken met leerlingen.

Di
20
jan '26
Lees verder

Laat je dag niet bepalen door je mail - start 2025/2026

Droom jij van van inbox zero? Een werkend leven waarin je dag niet bepaald wordt door de mail die je nog moet behandelen? Dan is deze workshop voor jou. Na de workshop neem jij de controle over je mail, en daarmee je werkdag, weer terug!

Vr
23
jan '26
Lees verder

Leidinggeven aan jouw werkgroep of vaksectie - start 2025/2026

Vind je het ook vervelend als een vergadering te lang duurt? Hoe krijg je die werkgroep zo ver dat de doelen worden behaald? Hoe krijg ik mijn collega’s uit de waan van de dag? Tijdens deze cursus kijken we naar jouw eigen overtuigingen, veranderstrategieën van jou en de ander, groepsdynamica en welke interventies je effectief kunt inzetten.