Thema's

Aanbod bij dit thema

Gehechtheid en Trauma

Het gebeurt vaak: je bent een docent en je wordt geconfronteerd met onveilig gedrag van leerlingen. Het is een uitdaging om hier adequaat op te reageren en de juiste ondersteuning te bieden. In deze cursus leer je effectieve strategieën om met onveilig gedrag om te gaan én leerlingen de juiste ondersteuning te bieden. 

Leerlingen met Specifieke Ondersteuningsbehoeften

Leerlingen die onveilig of ongewenst gedrag vertonen: dat is lastig. Vaak komt dit doordat ze specifieke ondersteuningsbehoeften hebben. Na deze introductie kan je je verdiepen in een viertal verdiepende modules. Voordat je deze kan gaan volgen is het verplicht om deze introductie bij te wonen.

Meidenvenijn

Heel raar: je voelt dat er iets gaande is tussen de meisjes in je klas, maar het lukt je niet om erachter te komen wat precies. Het lijkt wel alsof er een verborgen vorm van pesten speelt... Met deze cursus leer je hoe je pestgedrag onder meisjes op een constructieve en effectieve manier kunt aanpakken! 

Omgaan met lastig en grensoverschrijdend gedrag voor OP

Helaas: grensoverschrijdend gedrag hoort er soms bij in ons werk. Denk hierbij aan een intimiderende ouder, een woedende leerling of een kleinerende collega. Hoe moet je hiermee omgaan? Deze training helpt je vooruit. 

Verdiepende mentorcursus

Al enige jaren ervaring als mentor, maar je vraagt je af hoe je je mentor-leerlingen effectiever kunt begeleiden naar volwassenheid. Hoe houd je het gesprek gaande met zowel leerlingen als hun ouders? En hoe moedig je zelfreflectie bij leerlingen aan? Deze verdiepende mentorcursus helpt je!

Introductie op het PMA model

Ken je dat? Soms voel je je vervelend maar weet je niet waarom. Of je reageert snel boos of verdrietig, zonder aanwijsbare reden. We kunnen je helpen te ontdekken wat de grote invloed van alledaagse zintuigelijke waarnemingen op je gevoelens, gedachten en gedrag is.

Danielle Braun: Échte Inclusie en Diversiteit

Inclusie en Diversiteit: mooie termen die je graag wilt omarmen en toepassen. Maar... Hoe uit zich dat in de praktijk? Er kleurrijker uitzien? Geen foute grappen meer tolereren bij het koffieapparaat? Tijd om eerst te leren omgaan met lastige verschillen en durven te erkennen dat het niet meevalt om samen te werken met mensen die anders zijn dan jij.

Inspiratiesessie: Van brokkelbrein naar focus

Stel je voor: een klas waar iedereen volledig opgaat in het leren, zonder de afleiding van mobieltjes. Klinkt heerlijk, nietwaar? Maar door constante verstoring van social media kan dit utopisch beeld verstoord worden. Tijdens deze inspiratiesessie bespreken we hoe je de balans kan herstellen en de aandacht weer op scherp stelt. 

Lastige oudergesprekken - workshop

Ouders zijn leuke gesprekspartners, maar... Niet altijd. Je hebt vast wel eens te maken met ouders die het klakkeloos opnemen voor hun kind, problemen op jouw bordje leggen of erg veeleisend zijn. Doordat wij in theatervorm deze uitdagingen tot leven te wekken, krijg je een beter idee hoe je met deze situaties kunt omgaan! 

Traject: Weten wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen (OP)

Soms doen leerlingen wel wat je niet wilt of niet wat je wel wilt. Leerlingen beginnen niet aan hun werk, anderen stoppen niet na herhaaldelijke verzoeken of waarschuwingen. Maar...had je niet liever anders willen handelen? Wat doe je bij een weerwoord? 

De kunst van complimenten

Heb je ook weleens het gevoel dat we in een wereld leven waarin we vooral te kijken naar wat beter kan? Wil jij weleens een moment nemen om te beseffen hoeveel er is om te waarderen? Geef dan een compliment. Dit kan echt wonderen doen: de ander voelt zich gewaardeerd en vrolijkt op. Deze workshop is jouw gids voor het effectief gebruiken van complimenten. 

Leerlingen & Motivatie - interactief theater

Ongemotiveerde leerlingen die liever iets anders doen en niet opletten: het komt vaak voor. Hoe ga je hierover het gesprek aan met de leerling? En wat zijn do's en don’ts in gesprekken over motivatie? Na deze workshop kun je leerlingen beter helpen hun motivatie te ontdekken en te versterken. 

Omgaan met gamende en scherm gebruikende leerlingen - verdiepende workshop

Je kent het wel: je probeert de aandacht te krijgen van je klas en je ziet leerlingen focus verliezen en bezig zijn met hun schermen. Dit kan onbegrip en machteloosheid oproepen. Doordat kinderen opgroeien met social media platformen en non-stop kunnen gamen is de aantrekkingskracht van het scherm bijna niet te weerstaan. Tijdens deze workshop krijg je handvatten voor positief contact met leerlingen om zo hun schermtijd te kunnen beheren. 

 

Gerichte feedback tijdens leerlingbesprekingen

Voel je je weleens gevangen in eindeloze rapportvergaderingen en ouderavonden? Heb je het gevoel dat het allemaal veel sneller kan? En is de communicatie over leerlingen stroef? Ontdek dan Catwise: een slimme web-based tool die iedere docent onafhankelijke feedback laat geven aan elke leerling. 

Cursus leerlingmotivatie

Het is de frustratie van vele docenten: ongemotiveerde leerlingen. Het lijkt soms 'trekken aan een dood paard'. Je probeert alle leerlingen actief te betrekken en maakt je lessen 'leuk'. Toch hangen ze vaak passief in de schoolbanken. Je mag blij zijn als ze een boek en een pen bij zich hebben! Kortom: jij doet al het werk maar de leerlingen komen niet echt tot leren. 

Actief aan de slag met groepsdynamica

Groepsdynamica gaat over leerlingen die in de klas hun positie proberen te bepalen in verhouding tot de ander. Als docent heb je een belangrijke rol (én uitdaging) in het begeleiden van dit groepsproces. Het doel: een situatie creëren waarin iedere leerling zich veilig voelt én optimaal tot leren komt. 

Meidenvenijn (lichting 2)

Heel raar: je voelt dat er iets gaande is tussen de meisjes in je klas, maar het lukt je niet om erachter te komen wat precies. Het lijkt wel alsof er een verborgen vorm van pesten speelt... Met deze cursus leer je hoe je pestgedrag onder meisjes op een constructieve en effectieve manier kunt aanpakken! 

Meidenvenijn (lichting 3)

Heel raar: je voelt dat er iets gaande is tussen de meisjes in je klas, maar het lukt je niet om erachter te komen wat precies. Het lijkt wel alsof er een verborgen vorm van pesten speelt... Met deze cursus leer je hoe je pestgedrag onder meisjes op een constructieve en effectieve manier kunt aanpakken!