De druk van het gesprek: hoe doe je dat?
Hoe buig je een moeizaam gesprek om tot een constructieve uitwisseling
Mensen doen in gesprekken vaak intuïtief de goede dingen. Ze weten hoe ze moeten luisteren, samenvatten en doorvragen en ze vullen niet in voor de ander, maar stellen onderzoekende vragen. Als echter de complexiteit en/of de lading van een gesprek toeneemt en gesprekspartners zich er persoonlijk betrokken bij voelen, dan lijkt de zo vanzelfsprekende gespreksvoering niet altijd te lukken. Soms blijkt zo’n gesprek het alleen maar erger te maken. Dat je bij jezelf denkt: 'Heeft ie nou echt niet door hoe het zit?’ of ‘Daar gaan we weer’
In dat soort gesprekken helpt het enorm om je bewust te worden hoe je eigen manier van communiceren in de weg kan zitten. Als je dat eenmaal doorhebt, wordt het een stuk gemakkelijker een gesprek constructief om te buigen.
Wat gaan we doen?
In dit traject:
- Krijg je een raamwerk aangereikt waarmee je snel de contraproductieve elementen in een conversatie kunt identificeren;
- Worden filmfragmenten gebruikt om deze elementen in gesprekken van anderen te herkennen;
- Leer je hoe je het raamwerk kunt inzetten om je bewust te worden van je eigen conversatievaardigheden;
- Werk je met casusmateriaal uit de eigen praktijk om je gespreksvoering onder de loep te nemen en alternatieven uit te proberen om die te verbeteren.
Opbouw traject
Dit traject bestaat uit vier bijeenkomsten.
Wat levert het op?
Je krijgt inzicht in de samenhang tussen wat je zegt en wat je denkt. Dit helpt je om een betere gespreksvoering te ontwikkelen. Gevolg: jij en je gesprekspartner komen er samen wijzer uit!
Expert:
Tjerk de Blok
Tjerk studeerde technische scheikunde aan de TU Delft. Sinds 1994 is hij werkzaam in het onderwijs. Eerst als docent natuurkunde en vanaf 2005 ook als lid van de schoolleiding. In 2019 promoveerde hij aan de Universiteit van Tilburg op een onderzoek naar gespreksvoering in managementteams.