Aanbod

Dynamische overlegvormen uit andere culturen - speciaal voor schoolleiders

Heb jij ook het idee dat de vergadering dynamischer kan, dat een besluit nemen soms wel heel lang duurt of dat je in slaap valt bij agendapunt 5 terwijl er nog vele punten volgen? Dan is de training dynamische overlegvormen uit andere culturen iets voor jou!

 

Wat gaan we doen?

We leren je het belang van een goede check in, leren je hoe je op andere manieren kunt overleggen waardoor iedereen met een goede energie en jij als leidinggevende met een besluit de vergadering verlaat. Basis voor de te leren overlegvormen is het kampvuurgesprek dat in de Afrikaanse cultuur wordt gebruikt om de verschillende perspectieven van de stamleden op te halen. Het kampvuurgesprek is een vergadervorm die uitgaat van een dialoog, zonder oeverloze discussies. Een vergadervorm die ervoor zorgt dat iedereen zich gehoord voelt en die de leider helpt betere beslissingen te nemen. Beslissingen die door de organisatie worden ondersteund en uitgevoerd.

Het werken vanuit de kracht van het collectief is het belangrijkste principe van een kampvuurgesprek. Niet het individu, maar de groep staat centraal. Met veel ruimte voor ieders inbreng. Vergaderingen vinden plaats in een open ruimte waar iedereen in een halve cirkel zit en zijn of haar mening kan inbrengen. Tijdens het kampvuurgesprek wordt iedereen uitgenodigd om zijn of haar waarheid, mening en ideeën te delen zonder dat daar negatieve consequenties uit voortkomen. Vanuit vertrouwen, eerlijkheid en openheid. Het idee is dat je vanuit een geleding een inbreng kunt hebben “Ik spreek namens….en ik wil het volgende vertellen”.

Maar ook het stiltegesprek van de Quackers zullen we oefenen en behandelen. We geven korte theorie, maar we gaan vooral veel oefenen!

 

Hoe is de cursus opgebouwd?

De training bestaat uit drie sessies van 3 uur en heeft weinig theorie en veel praktijk!

 

Wat heb je eraan?

Aan het einde van de bijeenkomsten weet je meer over dynamische overlegvormen uit andere culturen en heb je geleerd hoe je zo kunt vergaderen dat je energie krijgt, de goede besluiten neemt en met plezier de voorzitter kunt zijn.

 

 

Experts:

Conny van der Zande
Conny van der Zande is rector van het Haags Montessori. Ze studeerde Nederlands aan de Universiteit van Leiden. Ze is opgeleid als coach, trainer en consultant en is gespecialiseerd in de technieken van Deep Democracy en antropologische teambegeleiding.
Esther van der Helm
Esther van der Helm is vanaf 1 augustus 2024 conrector op het Dalton College in Voorburg. Ze studeerde Nederlands in Utrecht. Ze is opgeleid als coach en trainer en is gespecialiseerd in  antropologische teambegeleiding.