Aanbod

Leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften

Leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften: hoe pak je het aan? Leerlingen die onveilig of ongewenst gedrag vertonen: dat is lastig. Vaak komt dit doordat ze specifieke ondersteuningsbehoeften hebben. Vraag jij je ook af hoe je deze leerlingen beter kan helpen te leren? In deze cursus kom je erachter hoe je deze kinderen goed kunt begrijpen en welk docentgedrag werkt. Zo kun je effectief met ze omgaan.  


Opbouw cursus 

De cursus bestaat uit een introductie en verdiepingsmodules. Na het volgen van de introductie kun je zelf kiezen welke vervolgmodule(s) het beste bij jouw leerbehoeften aansluit.

 

Introductiebijeenkomst

Wil je achter het gedrag van leerlingen leren kijken en het gedrag kunnen reframen, zodat jezelf anders gaat denken en reageren, kom dan naar de introductiebijeenkomst. De basis voor de modules wordt hier gelegd. Welke invloed heeft stress op het brein? En wanneer komt een leerling tot leren? Tools leren toepassen om een leerling in beeld te brengen en zicht te krijgen op de zorgstructuur binnen jouw school.

 

Na de introductie zullen we een viertal verdiepende modules aanbieden met de volgende sleutelbegrippen als leidraad: Gedragsbeeld, Effect in de klas, Effect op het leren en Ondersteuningsbehoefte.

 

Verdiepende module 1: Taal- en leerstoornissen

TOS, NLD, dyslexie en dyscalculie

Het visualiseren als aanvulling in je communicatie helpt en gaan we leren toepassen als tool.

 

Verdiepende module 2: Gedrags/ontwikkelingstoornissen & Licht Verstandelijke Beperking

AD(H)D, ODD, CD, LVB

Hoe zijn jouw executieve functies ontwikkeld en welke interventie gaat jouw volgende stap zijn? Tool om met leerlingen in kaart te brengen wat werkt voor hen in het leren. Het tekentool gaan we verder ontwikkelen om onze impact van onze boodschap te kunnen vergroten.

 

Verdiepende module 3: Psychiatrie & Angststoornissen
Depressie, suïcidaliteit, persoonlijkheidsproblematiek, psychose, OCD, sociale angst, fobieën, gegeneraliseerde angststoornis, faalangst.

We werken met een ervaringsdeskundige, die zijn verhaal zal vertellen en aan wie je gericht je vragen kunt stellen. 

 

Verdiepende module 4: Autisme Spectrum Stoornis

Werking hersenen, hoofdkenmerken, genderverschillen, sociale jungle

We gaan onze zintuigen inzetten en ervaren wat ASS kan doen in de prikkelverwerking. Daarnaast gaan we gericht kijken naar een passend uitdagende leeromgeving.

Na deze cursus 

Heb je de cursus afgerond? Dan kan je de relatie tussen stoornis, gedrag en leren beter begrijpen. Je kunt de ondersteuningsvraag van leerlingen signaleren en beschikt over effectieve strategieën om leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften te begeleiden en hun leerprestaties te verbeteren. 

 

Wil jij handvatten aangereikt krijgen zodat je effectiever kan omgaan met leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoeften in de klas? Meld je dan meteen aan!  

Experts:

ANNA. Onderwijscoach
Als onderwijscoach en trainer werk ik vanuit een oplossingsgerichte mindset en laat ik de ander nadenken over de volgende stap in het eigen ontwikkelproces. Vanuit mijn ervaring als docent, intern begeleider en coach weet ik dat door te zien, te doen en te ervaren, het leerrendement zoveel groter is.
Dat maakt dat mijn trainingen interactief, reflectief en breinvriendelijk zijn! Het doet iets met je mindset en het geeft energie! 
Cristine Jonker
orthopedagoog generalist