De effecten van social media op gedrag en dynamiek
De belevingswereld van jongeren speelt zich voor een belangrijk deel online af. Ze doen daar dagelijks inspiratie op, bouwen aan sociale contacten en delen lief en leed online. Meestal gaat het goed en versterken de vriendschapsbanden. Maar het kan ook uit de hand lopen: grensoverschrijdende, gemanipuleerde en strafbare berichten en beelden worden nonchalant gedeeld en consequenties worden niet altijd overzien.
Een deel van onze leerlingen is uitzonderlijk gehecht aan de telefoon en we maken ons zorgen over de groep kwetsbare leerlingen die hinder ondervinden van het grote online aanbod. Dit alles speelt zich voornamelijk af buiten het zicht van opvoeders, maar wel zichtbaar in het gedrag van de leerlingen op school en in de klas. Hoe ga je hiermee om als onderwijsprofessional, tot waar reikt je verantwoordelijkheid en hoe vergroot je de online weerbaarheid van je leerlingen?
Opbouw workshop
Tijdens de sessie wordt inhoudelijke kennis afgewisseld met korte opdrachten. Interactie wordt gestimuleerd. Ook is het mogelijk om van tevoren casuïstiek in te brengen, zodat we leren van praktijksituaties.
De volgende vragen staan centraal:
- Op welke wijze beïnvloeden leerlingen elkaar online en wat kan de impact zijn op de groepsdynamiek in de klas en op school?
- Wie is verantwoordelijk bij online incidenten die buiten schooltijd plaatsvinden?
- Hoe intervenieer je in negatief online gedrag en wat kun je aan preventie doen?
- Hoe vergroot je de online weerbaarheid van leerlingen?
- Aan de slag met een praktijksituatie… hoe handel je als…?
Wat levert het je op?
De workshop biedt in vogelvlucht een inkijkje in de onlinewereld van middelbare scholieren, hoe ze hiermee omgaan en welke handvatten jij nodig hebt om de leerlingen hierin te begeleiden.
Expert:
Klaartje Schungel
Klaartje is sinds 2011 actief in het onderwijs en gespecialiseerd in de invloed die sociale media hebben op de groepsdynamiek op school. Zij adviseert scholen over de aanpak van pesten en grensoverschrijdend gedrag op sociale media, is spreker op onderwijscongressen en studiedagen en leidt anti-pestcoördinatoren op.