Aanbod

Oplossingsgerichte intervisie: bespreek jouw casus met collega's

Zelf verder komen en jouw professionaliteit voor de klas versterken. 

 

Heb jij ook die ene klas die net niet lekker draait? Loop je telkens tegen hetzelfde probleem aan bij oudergesprekken? Wil je praktische handvatten die passen bij jouw manier van lesgeven? Doe mee aan oplossingsgerichte intervisie. 

 

Bij intervisie draait het er meestal om dat collega’s je adviezen geven of analyseren wat er speelt of ideeën opperen om je probleem aan te pakken. Dat lijkt logisch, want als je een casus inbrengt, weet je niet wat je moet doen. Een alternatief is dat jouw intervisiegroep je helpt om, zoveel als mogelijk, zèlf verder te komen. 

Tijdens deze bijeenkomst breng jij jouw casus in. Je krijgt de kans om jouw eigen professionaliteit te versterken. Je weet namelijk wèl wat je zelf kunt doen. Je zat gewoon even vast. Of je doet eigenlijk al veel goed. Daar kun je verder op bouwen. Jouw intervisiegenoten helpen je namelijk om zoveel als mogelijk zelf je eigen oplossingen te vinden. 

 

Bij de bespreking van een casus gaat de groep oplossingsgerichte vragen stellen. Deze vragen helpen de inbrenger om uit bestaande denkpatronen te stappen. In plaats daarvan wordt de inbrenger met slimme vragen uitgenodigd zijn doel te verhelderen en eigen ervaring, kennis en kunde in te zetten. 

En heeft de inbrenger dan zelf de oplossing in huis, wat maakt dat diegene niet zal aarzelen om ermee aan de slag te gaan. Daarom heeft dit direct een merkbaar positief effect in je werk! 


Voordelen van oplossingsgerichte intervisie: 

  • Je voelt je gesteund door je intervisie-collega’s. Zij laten met hun vragen merken dat jijzelf de expert bent in de casus die je inbrengt. 
  • De focus ligt op het versterken van de eigen professionaliteit en positieve werkbeleving. 
  • Je bouwt verder op wat al lukt. 
  • Als vragensteller scherp je je gesprekstechniek van het vragenstellen aan. Iets dat je direct daarna in je werk kunt toepassen. 
  • Je ervaart de waarde van oplossingsgerichte vragenstellen, zodat je hier meer van wilt. 
  • Door aandacht te geven aan wat al goed gaat, heb je meer oog voor de positieve kanten van je werk en van de competenties van je gesprekspartners. Dit maakt het werk minder zwaar. 
     

Expert:

ANNA. Onderwijscoach
Annelies Baaijens-Muwaswes, Onderwijscoach & trainer bij ANNA.