Aanbod

ArcgisOnline: Geografisch Informatie Systeem (GIS) in de klas voor beginners

Hoe maak je data zichtbaar? 

Weleens gehoord van of over GIS? Nieuwsgierig hoe je Geo-ICT kunt gebruiken in je lessen? 
Door het zelf te doen en praktische voorbeelden te bekijken ben je straks in staat om in je eigen lessen de leerlingen te begeleiden in hun onderzoek waarbij ze gebruik maken van eigen- en  bestaande kaarten. Zo kun je leerlingen laten uitzoeken waar ze de meeste kans hebben op ‘verkering’ of waar de klanten van de supermarkt vandaan komen. Of met GPS de omgeving in kaart brengen. 


In de Syllabus voor het vak aardrijkskunde is het werken met een GIS onderdeel van het vaardigheden domein 1 A1, 2 en 3: Geografische benadering. Je wil dat ze deze vaardigheid uit het domein A ook beheersen? Maar zelf heb je nog niet de juiste digitale skills? Dan is deze beginnerscursus wat voor jou. 

Na het volgen van workshop 1 kun je

  • Benoemen waarom GIS in je vak thuishoort.
  • Uitleggen wat een GIS is.
  • De belangrijkste knoppen in ArcgisOnline beheersen.

 

Na workshop 2 kun je  

  • Eigen en andere data in ArcgisOnline visualiseren en analyseren.
  • Eigen projecten klaar te zetten en te delen.

 

Na workshop 3 ben je in staat om

  • Samen met leerlingen data te (laten) verzamelen. 
  • Bepalen welke onderwerpen uit het curriculum jij geschikt vindt voor het toepassen van ArcgisOnline
  • Je eigen ArcgisOnline schooldomein aan te vragen.
  • Het ArcgisOnline schooldomein in te richten. 

 

Bijna alle kaarten die je ziet in de media worden met een Geografisch Informatie Systeem gemaakt. Steeds meer overheden en bedrijven werken met een GIS. Grote kans dat jouw leerlingen hier later mee in aanraking komen. 

 

Kaarten zijn onmiskenbaar een start voor een geograaf, maar ook andere vakken gebruiken ze. Zelf kaarten maken met of voor je leerlingen, onderzoek doen, verwerken van data, analyseren van die data. Dat levert inzicht op.  

 

Voorbereiding: Bekijk deze video over GIS 

 
Wist je dat in Groot-Brittannië al meer dan 3000 scholen actief bezig zijn met GIS online? In Nederland halen we dat (nog) niet, maar als jij meedoet….. 

Expert:

Willem Korevaar
Deze docent is één van de pioniers van het gebruik van een GIS in het onderwijs en de eerste aardrijkskunde ‘docent van het jaar’ van het KNAG. Hij heeft een jarenlange ervaring in het maken van lesmateriaal bij methodes en bij EduDigi. Heeft veel trainingen gegeven aan docenten en is manager van de Community Aardrijkskunde.