Aanbod

Gehechtheid en Trauma

Adequaat reageren op onveilig gedrag van leerlingen is te leren

 

Het gebeurt vaak: je bent een docent en je wordt geconfronteerd met onveilig gedrag van leerlingen. Het is een uitdaging om hier adequaat op te reageren en de juiste ondersteuning te bieden. Wat zijn de oorzaken? Speelt er een trauma? Zijn ze verlies aan het verwerken? In deze cursus leer je effectieve strategieën om met onveilig gedrag om te gaan én leerlingen de juiste ondersteuning te bieden.

 

We gaan vier sleutelbegrippen behandelen: Gehechtheid, Levensingrijpende gebeurtenis (trauma), Effect op leren, Verlieservaring en Veerkracht. Door deze begrippen te begrijpen, kun je een betere inschatting maken van waar leerlingen zich bevinden in hun ontwikkeling. Ook wordt duidelijk welke onderwijsbehoeften ze hebben en hoe je hen in de juiste richting kunt begeleiden. We bespreken kenmerken van vastzitten, de oorzaken ervan en hoe je leerlingen kunt helpen zich hieruit te bevrijden. Het hoofddoel van deze cursus: leerlingen beter begrijpen.
 

Tijdens deze cursus:

  • Leer je kenmerken van vastzitten herkennen en de oorzaken hiervan onderkennen. 
  • Ontwikkel je vaardigheden om leerlingen uit hun blokkade te helpen. 
  • Begrijp je hoe leerlingen volwassenen en de wereld zien. 
  • Leer je hoe je leerlingen tijdens stresssituaties kunt helpen en hoe je omgaat met verlieservaringen.
     

Opbouw cursus

De cursus bestaat uit een inleiding en drie verdiepende modules:

  1. Vluchtelingen
  2. Nare Jeugdervaringen
  3. Zorgen voor jezelf in het werken met getraumatiseerde leerlingen

 

Tijdens elke module komen de sleutelbegrippen als basisthema's terug. Je leert de relatie tussen gehechtheid en trauma te begrijpen. Ook leer je de functie van gehechtheid en de risico's van verstoring ervan herkennen.  

We bespreken ook de effecten van gehechtheid en trauma op het leerproces. Daarnaast kun je straks signalen van patronen bij (ouders en) getraumatiseerde leerlingen herkennen. Bovendien ontdek je hoe je leerlingen kunt ondersteunen bij zelfregulering.
 

Na deze cursus

Wanneer je deze cursus hebt afgerond, begrijp je de relatie tussen gehechtheid en trauma. Ook herken je signalen van patronen bij getraumatiseerde leerlingen en weet je hoe je ook in de klas ondersteunend kan zijn. Daarnaast leer je hoe je leerlingen met een verlieservaring beter kunt begrijpen en begeleiden én hoe je je begeleiding kunt afstemmen op leerlingen die vluchteling zijn.

 

Wil jij beter leren omgaan met onveilig gedrag van leerlingen en hen de juiste ondersteuning bieden? Schrijf je dan nu in voor onze cursus Gehechtheid en Trauma. 

Experts:

ANNA. Onderwijscoach
Annelies Baaijens-Muwaswes, Onderwijscoach & trainer bij ANNA.
Cristine Jonker
orthopedagoog generalist